I en artikel i Aftonbladet från den 6 maj 2013 kunde man läsa att ”Stockholm snickrar mest”. Bara några år senare är det uppenbart att detta inte längre gäller – åtminstone inte i centrala Stockholm. I dagens expanderade Stockholm finns det ett flertal aktörer som jobbar med snickare Stockholm och andra typer av träbearbetning. Detta har resulterat i en högre konkurrens och bättre priser för konsumenterna, samtidigt som det renoveras och byggs allra mest på orter lite utanför stadskärnan.

 

Fler och fler stockholmare anlitar hantverkare

Många stockholmare väljer att anlita hantverkare för olika snickeri- och byggprojekt. Detta är en positiv trend, eftersom det innebär att fler och fler stockholmare uppskattar kvalitet och hållbarhet (över hemmabyggen och temporära flexlösningar)

Enligt en undersökning från Svensk Byggtjänst snickrar stockholmarna allt mer. Andelen som anlitar hantverkare för olika byggprojekt har ökat med drygt 20 procent sedan 2010. I Stockholm ligger andelen på 40 procent, vilket är högre än rikets genomsnitt på 35 procent.

Det finns flera orsaker till att detta är en positiv trend – dels uppskattar många stockholmare kvaliteten på hantverksarbete, och dels vill man ofta ha en högre standard på sitt boende. Då ökar omforten, det imponerar på familj och grannar (inte helt oviktigt) och inte minst så ökar det värdet på fastigheterna inför framtida sälj eller uthyrning. Då gäller det att renovera allt som går – från farstu till trapprenovering och tegeltak.

 

Snickare och målare Stockholm får mer jobb

Det finns en hel del olika städer i Sverige som är kända för sina snickare Stockholm och målare. Stockholm är en av dessa städer. Flera stockholmsorter har en hög andel av dessa yrken. Andra städer i landet som också har en hög andel av dessa yrken är Göteborg, Malmö och Uppsala, men samtidigt finns det lite olika traditioner på orterna. Göteborg har av tradition haft många målare Solna, samtidigt som Stockholm har fler hantverkare som arbetar med sten, anläggning, tapetsering Södermalm med mera.

 

Fasadmålning populärt på många orter

Många sorters boende har behov av fasadmålare, och det är inte bara villor och radhus som storkonsumerar av denna tjänst. Flerfamiljshus och bostadsrätter är också ofta i behov av fräschare ytterväggar, och det är här fasadmålning Stockholm kommer in i bilden. På många orter runt Stockholm är detta en mycket efterfrågad tjänst, och det finns många företag som erbjuder sina tjänster inom denna bransch. Särskilt när lite gamla bostadsområden ska fräschas upp eller nybyggnationer slutföras blir det många jobb.

 

Golvslipning vanligt i söderort

I söderort är det vanligt med golvslipning Stockholm. Detta beror på att det finns många lägenheter i söderort och därför är det ofta nödvändigt att slipa golvet för att få det att se bra ut.

 

Stockholms bästa måleri Södermalm

Inom måleribranschen finns det en stor variation av yrken. Och det finns olika sorters målare. Möbelmålare är en av de vanligaste yrkeskategorierna inom måleribranschen. Men vad gör en möbelmålare och hur ser deras arbetsdag ut?

En snickarmålare eller möbelmålare är en målare som specialiserat sig på renovering och underhåll av möbler och finsnickerier. De flesta möbelmålare arbetar för snickerifirmor eller som frilansande entreprenörer. Snickarmålare har ofta en grundutbildning inom bygg eller anläggning, men det finns också många som har lärt sig yrket på jobbet som lärling.